Владимир Путин и Реджеп Ердоган го отбелязаха с официална церемония

Русия и Турция обявиха важен етап от строителството на газопровода „Турски поток”. В Истанбул президентите на двете страни - Владимир Путин и Реджеп Ердоган, отбелязаха завършването на подводната част от трасето.

Част от руския газ, който ще минава по „Турски поток”, е за турския пазар, но все още не е изяснен основният въпрос - къде тръбата ще влиза в Европейския съюз?

Владимир Путин пристигна в Турция по покана на Реджеп Ердоган. Двамата президенти подчертаха важността на проекта, който по план трябва да заработи в края на 2019 г.

„Руско-турското приятелство беше изковано след много премеждия и изпитания през годините. Сега започваме да берем плодовете от него. Никога не сме съобразявали двустранните си отношения с натиск, който ни се оказва от други държави”, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Откриха нова отсечка от транзитен газопровод към Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Путин и Ердоган пътуваха до градчето Кайъкой, на около 40 километра от българската граница. Там тръбата излиза на сушата, след като върви повече от 900 километра под водите на Черно море.

„Пускането на „Турски поток” ще позволи на нашите две страни значително да разширят сътрудничеството си в тази сфера. То е от голямо значение за икономическото развитие на целия черноморски регион. Освен това, „Турски поток” ще даде гаранции за сигурността на доставките на газ в Европа”, заяви Владимир Путин.

От руска гледна точка, газопроводът има няколко основни цели. Той заобикаля Украйна, като идеята е да бъде намалена способностите на Киев да влияе на доставките от Русия до Западна Европа. Освен доставки за Турция, се предвижда и втора част на газопровода, която да захранва с газ европейските пазари. Тук обаче остават много неясноти. „Газпром” още не са решили, дали целта на втората част ще е италианския пазар, което би направило логично тръбата да върви през Гърция. Или да бъде избрано трасе през България, с цел продажби в Централа Европа. Който и вариант да бъде предпочетен, още не са решени въпросите около влизането на тръбата в Европейския съюз. Заради липса на такова позволение пропадна много по-големия проект „Южен поток”, който трябваше да минава през България.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.