В спор по темата икономистите Пламен Милев и Георги Ганев

Намаляването на данък добавена стойност (ДДС) на основни стоки като хляба и като лекарствата ще остави повече средства в населението и ще стимулира икономиката. Това предлагат, но по различен начин леви и десни икономисти, стана ясно в студиото на „Плюс – Минус”.

„Намалената ставка на ДДС върху основната група храни ще направи сектора по-атрактивен за инвеститори и ще бъде стимул за развиване на преработвателната и хранително-вкусовата промишленост. Това е необходимо и на нашето селско стопанство и на земеделието”, защити идеята Пламен Милев, който е част от екипа, разработил програмата „Визия за България” на БСП. От левицата са изчислили, че намаляването на ДДС върху хляба на 5% и върху лекарствата на 9% ще струва на държавата около 400 млн. лева, които могат да бъдат компенсирани с по-високите приходи в бюджета от очаквания ръст на потреблението и икономиката.

От икономическия екип на „Демократична България” обаче смятат, че ДДС трябва да бъде намалено за всички стоки, което ще стимулира икономиката като цяло.

„Всички страни, които някога са се развивали успешно, са го правили в среда на ниски данъци. Поради това предложението е да се свали данъка изобщо, а не само за част от стоките, тъй като социалния ефект от това е силно съмнителен. Тези диференцирани ставки отиват в джобовете на големите производители, не в джобовете на бедните хора”, заяви Георги Ганев.

Още от аргументите на икономистите вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.