Албания и България да участват в празничното отбелязване, предлага алтернативният външен министър на Гърция

Празнично да бъде отбелязано ратифицирането на Договора от Преспа, с което да бъде представена работата по икономическото сътрудничество, и на която среща да присъстват и Албания, и България, е предложението на алтернативния външен министър на Гърция Георгиос Катругалос към шефа на македонската дипломация Никола Димитров, съобщава кореспондентът на МИА от Атина.

„Предлагам на Никола, щом завършат нашите общи усилия за ратифициране на Договора от Преспа, след като отпразнуваме този смел ход на Никос Козияс и на двамата премиери, да можем да съобщим нещо конкретно в рамките на четиристранното сътрудничество. Да представим нашата работа на нивото на икономическо сътрудничество", каза Катругалос в обръщението си при откриването на четвъртата среща на министрите в Солун.

Министърът на външните работи Димитров е предложил, а министрите са приели, че срещите трябва да бъдат предхождани от подготвителни експертни срещи.

Ципрас: Преспанският договор защитава гръцките интереси и права

„Никола даде много интересно предложение, което беше прието: преди министерските срещи да има подготвителни срещи на експертно ниво. Този път не се случи това. Така че, предлагам, нека се опитаме да го направим след тази среща. Например, до един месец, да се организира среща на техническо ниво, на ниво експерти, с цел допълнително да се проучат идеите, които ще бъдат обсъждани по отношение на икономиката на министерската среща“, обяснява алтернативният министър на външните работи на Гърция.

Георгиос Катругалос в поздравителното си обръщение рано тази сутрин, се спря и на европейската перспектива пред Македония и Албания, подчертавайки, че Гърция остава силно ангажирана с разширяването на ЕС, тъй като смята, че е от "взаимна изгода и за Европа, и Гърция, но и за всички страни в региона ".

Този път икономическото сътрудничество бе в центъра на разговорите между министрите от Македония, Албания, България и Гърция.

„На тази среща решихме да се съсредоточим върху икономиката. Според мен този ход е абсолютно логичен, тъй като разгледахме въпросите за сигурността и полицейското сътрудничество, които са много важни за нас, защото всички страни са изправени пред предизвикателства, не само с миграцията, но и с организираната престъпност и корупцията. Ето защо мисля, че е логично да се премине към ниво, което изисква много по-зряло сътрудничество: нивото на икономиката“, каза Катругалос. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.