Темата коментират Надежда Рангелова и доц. Спас Спасков

Каква е равносметката от казуса „Мама и аз“, защо толкова години все още България няма детска болница и има ли противоречие в нуждата от изграждането на такова лечебно заведение. Темата коментират Надежда Рангелова от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Рангелова каза, че държавата заявява, че детското здравеопазване е приоритет, но няма действия в тази посока. Тя допълни, че решението за изграждането на болница „Мама и аз“ е взето без да бъде консултирано със заинтересованите страни.

Доц. Спасков смята, че има противоречиви доводи като „няма персонал, но ще направим голяма педиатрична болница“. Той постави въпроса дали така лесно могат да бъдат преместени лекарите от педиатричните отделения в другите болници в една обща.

Рангелова каза, че в София има и други частни детски болници, но стои въпросът дали нуждаещите се могат да си позволят преглед от 90 лева през деня и 150 лева през нощта.

Главчев даде на ДАНС и прокуратурата казуса с болницата „Мама и Аз”

Спасков посочи, че в момента има голяма болница, която работи денонощно и 300 легла в нея са детски. Той постави въпроса какво се случва, ако от „Пирогов“, която е държавна болница, бъдат отрязани 1/3 от детските легла, за да бъдат пренасочени към друга държавна детска болница.

Спасков обясни, че ако се изгражда детска болница, то трябва да се подготвят кадри за нея, което ще е задължение на собственика.

Рангелова се съгласи, че държавата трябва да има програма за увеличаване на кадрите в детското здравеопазване.

Спасков смята, че ако се борим за добро здравеопазване трябва да се даде път и на частната, и на държавната болница.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase