58 картини за милиони бяха изложени в празно хале на супермаркет

Творби на Банкси бяха конфискувани от белгийските власти, след като организатор на изложба на уличния художник, заяви, че те може би не са застраховани, съобщава Би Би Си. 58-те картини за милиони евро бяха изложени в празно хале на супермаркет в Брюксел.

Организаторът на експозицията заявил пред властите в белгийската столица, че има вероятност творбите да не са застраховани в случай на кражба или повреда. Изземването на картините идва на фона на спор за права върху картините между бившия агент на Банкси и германска компания.

Картина на Банкси се самоунищожи, след като бе продадена за 1 млн. долара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изложбата, озаглавена „Банкси без ограничения“, е била организирана без намесата на уличния художник от белгийския организатор на експозиции „Строкар“. Творбите на стойност 15 милиона евро включват картини, фотографии и копринени платна – специално подбрани от бившия агент на Банкси Стив Лазаридес. Германската компания „Он ентъртейнмънт“, която в случая действа като посредник, поканила „Строкар“ да изложи творбите в белгийската столица. Адвокат на компанията заяви, че фирмата за изложби има всички права и разрешителни да показва произведенията на Банкси, но не е ясно точно при какви условия са били делегирани тези права и дали творбите са били застраховани.

След като адвокатите на Лазаридес заявили, че публичното показване на произведенията е незаконно, и след съмненията, че те не са застраховани, от „Строкар“ решили да оставят казуса в ръцете на съда, който ще вземе решение през следващите месеци. Понастоящем обаче картините остават на съхранение при съдия-изпълнителите, които са издали заповедта за тяхната конфискация. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.