Те искат гаранции за работните си места

Протестът на миньори и енергетици вече е в София. Служители на ТЕЦ „Марица изток” 2 обявиха, че се опасяват за работните си места и за бъдещето на сектора. И поискаха от България да оспори евентуалното ново поскъпване на въглеродните квоти, които централата купува като мярка за борба със замърсяването.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Недоволство при минусови температури. Усетиха го и в софийския офис на Европейската комисия, и в Президентството, и в Министерския съвет. Протестиращите предупредиха, че ако не бъдат чути, в домовете ни може да стане доста студено.

Петкова: Без централите в маришкия басейн държавата не може да функционира нормално

Според синдикатите, държавният ТЕЦ хвърля твърде много пари за въглеродни квоти – само за тази година сумата достига 360 милиона.

„Когато започна тази работа с плащането на емисиите, те бяха около 1 евро за тон, в момента са 20. 20 пъти нарасна за 5-6 години. И още расте”, заяви в „Здравей, България” президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

„Ние казваме простичко - никакво ожесточаване повече на квотите”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Пред Енергийното министерство, градусите продължиха да вървят надолу. Но пък се чуха призиви за затопляне.

Снимка: Олег Попов, NOVA

„Може ли всички този път да сме отбор”, призова Манолов.

Индикатор за това ще бъде срещата в Полша следващата седмица, на която президентът Румен Радев трябва да представи българската позиция по отношението на новите, по-затегнати изисквания за замърсяването на околната среда.

„Правителството категорично не подкрепя новите изисквания, надяваме се и президентът, който ще води българската делегация в Катовице да защити правителствената позиция”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

От профила си във Facebook, държавният глава обяви, че страната ни подкрепя мерките за борба с климатичните промени. Но тези мерки не трябва да са свързани с повишаване на изискванията. Според Румен Радев България ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.