Той е задържан с 15 000 лева белязани пари

Белезници в НАП. Данъчен служител е задържан в центъра на София, след като поискал 45 000 лева от бизнесмен, за да му напише по-малък акт. Любомир Савов е наблюдаван повече от месец, а разследващите разказват, че дори направил отстъпка на рекетирания бизнесмен.

Арестуваният кмет: Поисканите пари са за спортна площадка

„Беше задържан служител на НАП при получаване на първи транш сума”, обяви Емилия Русинова, градски прокурор на София.

Всичко започнало в началото на ноември. Двама данъчни звъннали на бизнесмен, който трябвало да проверят, и си уредили среща с него в лоби бара на столичен хотел.

„На срещата му казват, че има несъответствия в ревизията, но могат да измислят нещо”, обясни още Русинова.

По-късно му искат 45 000 лева. Разбират се да ги предаде на три транша.

„По принцип искали 8 процента, на него - 4 процента”, обясни градският прокурор.

Въпреки отстъпката, бизнесменът подал сигнал в ГДБОП.

„Искам да благодаря ма гражданката, че се оплака, бих призовал гражданите да го правят”, заяви Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

ДО 5 ГОДИНИ ЗАТВОР: Кметът на Войнягово поискал 150 лв. подкуп

Парите били предадени на 28 ноември. Данъчният Любомир Савов излязъл от работа и тръгнал по ул. „Аксаков” към бул. „Васил Левски”. Там го чакал автомобил. Колата оставя данъчния на метри от парламента, където той е арестуван с подкуп от 15 000 лева белязани пари. 

Понеже екипът е от 2 двама проверяващи данъчни, от прокуратурата обясниха, че кръгът на обвиняемите не се изчерпва арестувания.

Абсолютно неприемливо е заради един случай да се обезценява работата на всички служители на Агенцията, заяви днес директорът на НАП Галя Димитрова, но допълни, че са безкомпромисни срещу корупцията.

За последните 8 месеца това е 2-ра спецакция в НАП. През март бяха задържани и обвинени в корупция и пране на пари 11 данъчни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.