Глобалното затопляне ще ускори процеса

Ледената покривка в Гренландия се топи с по-бързи темпове, отколкото се смяташе досега. Глобалното затопляне ще ускори топенето и ще допринесе за повишаване на морското ниво, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

Русия губи всяка година от територията си повече от 450 кв. км

Повишаването на морското ниво заплашва разположените на малка надморска височина градове, островите и индустрията в целия свят. Смята се, че топенето на ледената покривка в Гренландия, където е складирано второто най-голямо количество лед на планетата, след това в Антарктида, ще повишава с 0,8 милиметра годишно нивото на световния океан.

Учени от САЩ, Белгия и Холандия изследвали топенето в сърцевината на ледената покривка в западната част на Гренландия, за да създадат база данни за 350-годишен период. Оказало се, че темповете на топене са изключителни през последните най-малко 350 години, а продължаващото увеличаване на средните глобални температури ще ускори топенето и ще допринесе за покачване на морското ниво.

Топенето на ледниците ще повиши нивото на океаните с 3 метра

Топенето на ледената покривка започнало да се увеличава през втората половина на 19-ти век. През 2012 г. то обхванало по-голяма територия, отколкото когато и да било през последните 350 години, а периодът 2004-2013 г. е свързан с най-устойчивото и интензивно топене в сравнение с който и да било друг 10-годишен период, за който са събрани данни.

"Установихме, че безпрецедентните за последните няколко века темпове на топене на леда в Гренландия са своеобразен директен отговор на повишаването на глобалните температури от прединдустриалната епоха", заяви Сара Дас от океанографския институт "Удс Хоул" в САЩ. 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.