Най-новите заглавия очакват посетителите на 160 щанда

От днес в продължение на една седмица НДК в София се превръща в Международен панаир на книгата. Той беше открит под звуците на виенски валс, тъй като фокусът е немскоезичната литература.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-мащабното събитие, свързано със съвременна литература и книгоиздаване, тази година се провежда под мотото „Четири страни - един език“. Шест етажа в рамките на шест дни ще бъдат пълни с качествена литература.

"Софийски международен панаир е официално вече отрит и посреща първите си гости. Щастливи сме, че с особен акцент представяме немскоезичната литература "Четири страни - един език". В рамките на панаира и фестивала ще бъдат представяни популярни съвременни писатели и поети от тези държави", каза изпълнителният директор Валентина Божичкова.

Милиони безценни страници под звуците на виенския валс. Фокусът на панаира тази година е немскоезичната литература. Има автори от Германия, Австрия, Лихтенщайн и Швейцария. Част от тях лично ще представят книгите си.

„Тук ще дойде Роберт Менасе, който спечели Германската литературна награда. Той написа роман за Европейския съюз и Брюксел. Много добра книга, но проевропейска, разбира се. Удоволствие е да се чете. Имаме и Илия Троянов, който е добре познат в България заради своите български корени. С него ще имаме много интересно събитие, посветено на това как да отворим архивите на бившите тайни служби”, каза вицепрезидентът на литературения  панаир във Франкфурт Тобиас Фос.

На панаира може да открием още биографията на Чърчил и Сталин, както и "Великият Гетсби".  По време на събитието олимпийската медалистка във високия скок Йорданка Благоева ще представи биографичната си книга „Босоногата кралица”.

„Знаете, че аз поставих първия световен рекорд за българската лека атлетика, но тогава не бяха толкова модерни шпайковете. Ние виждаме върховете, независимо в коя област на живота се постигат дали са спортисти, артисти, или музиканти. И казваме „Боже, какъв връх”.  Никой не се сеща за пътя, който се изминава, колко е труден и дълъг, за да стигнеш до този връх”, каза още Благоева.

Такова е и посланието на шампионката към нейните почитатели, а вече и читатели. Софийският панаир на книгата продължава до неделя, всеки ден – от 10 до 8 вечерта. 

Снимка: Олег Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.