Анализи и обработки в Германия доказват, че съкровището е много по-ценно, отколкото се смяташе досега

За първи път пред публика показват напълно реставрираното Преславско златно съкровище от 9-10-ти век. То премина през куп анализи и обработки в Германия. Те доказват, че съкровището е много по-ценно, отколкото се смяташе досега. След като възхити посетителите в Лувъра, сега отново у дома.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Едва ли има българин, който да не се възхищава на всички съкровища, открити по нашите земи. В Националния археологически музей можем да видим най-голямото Средновековно съкровище, откривано у нас - Преславското златно съкровище.

70-те години на миналия век. При разораване на нива в местността „Кастана” на 3 километра от двореца във Велики Преслав, селяни намират накити. Не казват на никого и скришом ги прибират. „Но се разбира, когато става дума за скъпоценности. Народната милиция изземва добитите вещи от хората", коментира гл.ас. Андрей Аладжов, секция "Средновековна археология" към НАИМ при БАН.

На следващата година започват разкопки в полуземлянката, в чийто ъгъл се намирала каменна печка, а в нея - скрито дървено сандъче, пълно с украшения от злато, перли, изумруди и кристали.

„Неговото укриване се свързва с превземането на Преслав от византийския император през 971 г. Тези бурни събития са принудили собственика да го укрие и то далеко от дворците, където вероятно е живял", казва още Аладжов.

Спасените 186 майсторски изработени предмети най-вероятно са били притежание на царското семейство.

„Най-често предположенията се насочват към Византийската принцеса, съпруга на българския цар Петър I и българска царица, разбира се, Мария. Би могло да е откраднато във времето на завладяване на столицата, би могло да бъде и военна плячка и трофей на някой български войник", коментира Снежана Горянова - археолог-проучвател, Секция "Средновековна археология", НАИМ при БАН.

Едно обаче е сигурно. Анализите на лабораториите в Майнц доказват, че гамата от благородни метали в комбинация със смарагди и гранати показва, че съкровището е много по-ценно, отколкото се е смятало до сега.

Преславската керамика също е част от съкровищницата на града. Според учените е феномен, чиито корени се проследяват в изкуството на Близкия изток.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.