Целта му е да измери трусовете по повърхността на планетата

Американският междупланетен космически апарат "ИнСайт" за първи път постави сеизмометър на Марс, съобщават от НАСА, цитирани от БТА.

Получени са снимки, на които се вижда как приборът, наречен съкратено SEIS - "сеизмичен експеримент за вътрешната структура", е инсталиран върху повърхността на Червената планета. През следващите няколко дни "ИнСайт" ще калибрира уреда, тъй като сега той е разположен под наклон от няколко градуса. След като бъде установена правилна позиция, ще започне да изпраща данни. Целта му е да регистрира и измери трусовете по повърхността на планетата.

Робот ще изследва структурата на Марс (ВИДЕО)

ЗВУЦИ ОТ МАРС: Робот изпрати запис на шума от вятър на планетата (ВИДЕО)

На 26 ноември "ИнСайт" кацна на Марс в екваториалната равнина Елизиум, на около 600 км от местоположението на "Кюриосити" - другият марсоход на НАСА, който в момента работи там. "ИнСайт" измина разстояние от над 480 милиона километра от Земята до Марс. 

Монтираният от "ИнСайт" сеизмометър е разработен във френския Национален център за космически изследвания в сътрудничество с редица научни центрове от цял свят.

"Сеизмометърът функционира подобно на телефон, долепен до ухото. Радваме се, че имаме възможност да "чуем" сеизмичните вълни от различна дълбочина на Марс", обясни Филип Лоньоне, водещ конструктор на SEIS.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.