Петима души загинаха в събота при верижна катастрофа край село Звъничево

Полицията и Агенция "Пътна инфраструктура" започнаха разследване на възможните причини за катасторофата край село Звъничево, Пазарджишко, при която в събота загинаха 5 души. Свидетели казват, че е имало мъгла, а пътят е бил заледен и непочистен. Тази сутрин мостът, на който стана трагедията, е опесъчен. Шефът на АПИ съобщи, че в събота машините, които е трябвало да почистят пътя са закъснели с няколко часа. Фирмата, която поддържа настилката на надлеза е „Пътища Пловдив”. Нейн подизпълнител се оказа „Еко Хидро”. От фирмата подизпълнител отричат да имат вина за инцидента. Те твърдят, че машините им са излезли да опесъчават навреме. От полицията обаче са категорични, че една от предпоставките за тежката катастрофа е именно пътната настилка.

Петима загинаха при верижна катастрофа в Пазарджишко (СНИМКИ)

„Живея тук. Всяка сутрин тръгвам за работа в 7:00 часа. Пътят беше заледен. Хвърчаха линейки, пожарни. Вече близо 8 години в този участък дори няма осветление. Снощи минаха и опесъчава. Досега не се е случвало вечер да чистят”, каза в ефира на „Събуди се” Елена Манева.

„Карах автобус. Един от шофьорите, който участваше във верижната катастрофа ме задмина малко преди надлеза. И като се е качил на надлеза с по-висока скорост, автомобилът е  поднесъл. И така няколко коли и автобус се удариха. Когато слязох от рейса, пътят беше като стъкло. Не можех да ходя”, каза свидетелят на катастрофата Георги Кадийски.

Местните жители казаха, че ограничението в района е 50 км/ч, но никой не го спазва, а и табелата вече я няма.

„Съоръжението се намира в населено място. Всеки шофьор трябва да е наясно, че ограничението е 50 км/ч при благоприятни климатични условия. Дали е имало заледявания ще кажат разследващите органи. Аз мога да кажа, че през последните 10 дни снеговалежи и валежи от дъжд не е имало в района. Настилката е била суха. Гъстата мъгла обаче е образувала кондензирана водна пара върху надлеза, което би могло да допринесе за заледяване”, заяви директорът на „Пътно управление” Пазарджик Мая Шимбова. Тя допълни, че по време на ицнидента фирмата е опесъчавала други райони. Шимбова е категорична, че ако се докаже, че фирмата е виновна за инцидента, то тя ще бъде санкционирана.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.