Ударили са се три микробуса и два автомобила

Петима души загинаха при тежка катастрофа, която стана в района на Пазарджик тази сутрин около 7.00 ч. Сблъскали са се три микробуса и два автомобила. Катастрофата е станала на надлеза между пазарджишките села Звъничево и Братаница. Най-вероятната причина за тежкия инцидент е гъстата мъгла в района и заледен участък. Проверява се дали шофьорите са карали със съобразена скорост с климатичните условия и дали пътят е бил опесъчен. 

СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Институтът за пътна безопасност поиска оставката на ръководството на АПИ

Четирима души са загинали на място, а една жена по-късно в пазарджишката болница. Тя е откарана там в изключително тежко състояние. Двама от загиналите са пътували в една от колите, а другите трима – в един от микробусите. Още двама души са пострадали.

Надлезът е от републиканската пътна мрежа и за него отговаря АПИ. Отговорност ще се търси и от частна фирма.

В района са станали още три катастрофи с общо шест автомобила, при които няма сериозно ранени. За повече от 6 часа пътят остана затворен.

Голямото пътуване продължава, очаква се засилен трафик

Движението по автомагистрала „Тракия” е интензивно. В района на Пазарджик, Пловдив и Стара Загора има гъста мъгла. Видимостта е намалена. Очаква се за празниците от там да преминат над 70 000 превозни средства. Призивът е да се шофира внимателно. Има ограничение на скоростта в два участъка на магистралата – до 90 км/ч в района на 45-ия и 53-ия километър, както и в участъка между Чирпан и Стара Загора.

Много от участниците в катастрофата твърдят, че мостът е бил заледен. Това казват и хора от селото. Същото потвърждава и полицията. 

„Със сигурност можем да кажем, че е имало намалена видимост и заледен участък от пътното платно. Предполагаме, че на самото място на катастрофата няма опесъчаване”, каза гл.инспектор Асен Гешев, началник „Пътна полиция“- Пазарджик.

Според пътната агенция обаче, фирмата която поддържа пътя, няма вина.

„Дали причина за катастрофата е лед по платното, или комбинацията от висока скорост и мъгла - това ще каже следствието”, каза Мая Шимбова, началник на Областно пътно управление - Пазарджик.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.