Пътната фирма отрича да има вина за инцидента

Няма опасност за живота на ранените при вчерашната верижна катастрофа край Пазарджик, при която загинаха петима души. Жителите на село Звъничево се оплакват, че на моста, на който стана инцидентът, от години няма осветление и често стават катастрофи.

Петима загинаха при верижна катастрофа в Пазарджишко (СНИМКИ)

Окръжната прокуратура в Пазарджик образува по случая досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Прокуратурата ще търси кой е виновен за смъртта на петимата души, които загинаха при инцидента. Освен това ще проверява дали има немарливо изпълнение на служебните задължения на фирмата, която поддържа пътя.

Мостът при село Звъничево е част от републиканската пътна мрежа. Фирмата, която е наета да поддържа настилката на надлеза, е „Пътища-Пловдив“, но неин подизпълнител се оказва пазарджишкото дружество“Еко Хидро“. От фирмата подизпълнител отричат да имат вина за катастрофата.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА КРАЙ ПАЗАРДЖИК: Почистен и опесъчен ли е бил участъкът?

Елена Малева, която живее точно до моста, твърди, че във фаталната сутрин съоръжението не е било опесъчено. Според Георги Кадийски, който  попаднал с автобуса в катастрофата, високата скорост също е една от предпоставките за трагедията. Една от катастрофиралите коли  го изпреварила на качване на моста.

Надлезът днес вече е опесъчен. Месните хора посочват, че толкова пясък  никога не е хвърлян на пътя, но мостът е без осветление нощно време от осем години. Откраднати са и табелите, които сочат, че разрешената скорост е 50 километра в час.

Институтът за пътна безопасност започна проверка на място. Заради опасния мост хората в селото плашат с протести.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.