Причината е, че картината се саморазруши, след като беше продадена

Банкси е извършил престъпление, когато неговата творба се саморазруши на търг в Лондон, защото това стана, след като тя вече беше продадена, съобщи в. "Дейли мейл". Правни експерти твърдят, че той престъпно е причинил имуществена щета, когато е включил устройството, нарязващо картината "Момиче с балон". Купувачът плати 1,04 милион британски лири за картината. Според експерти нейната стойност може да се е увеличила заради зрелищния номер.

Картина на Банкси се самоунищожи, след като бе продадена за 1 млн. долара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Саломе Верел, адвокат и преподавател в Юридическия университет, каза, че стрийт художникът може да очаква на вратата му да позвъни полиция, за да го арестува, стига да бъде установена самоличността му. Банкси редовно уврежда чуждо имущество с графитите си по външни стени. Жалба срещу това досега никой не е подал. 

Анонимният художник Банкси с нова изява

"Изглежда Банкси ще продължи да се измъква от закона и да го нарушава в името на изкуството.  Хареса ми художествената стойност на нарязването на картината, но е интересно, че Банкси използва чужда собственост, за да внушава художествените си идеи. Не мисля, че други хора биха останали ненаказани за подобно поведение”, каза Верел.

"Момиче с балон" е една от най-известните творби на Банкси. Нарисувана е през 2002 г. на стена в Източен Лондон. Момичето е сирийско бежанче - образ, използван често от художника. Текстът към нея е "Винаги има надежда". Миналата година тя беше избрана за любимата картина на британците. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.