Историите на 100-годишната баба Дина и първият българин на хилядолетието

На прага на новата година Даниела Тренчева и Елена Чопакова разказват две истории - едната на жена, която има зад гърба си един век живот, а другата - на първия българин, роден в  новото хилядолетие.

Баба Дина е жив свидетел на войни, комунизъм, демокрация и всичко онова, което може да се изживее през последните сто години. Тя е човек, на когото не му липсват младините, не съжалява за нищо сторено, но го боли от загубите, особено от тази на другаря ѝ в живота – Марин.

Милен - първото бебе на милениума, е вече пълнолетен и пълноправен български гражданин. Той трябваше да е българинът на новото време. Но всъщност е метафора на последните десетилетия…

Българинът на новото хилядолетие е от ромски произход, роден в мирно време, носи имената на майка си, няма средно образование, но пък има сплотено многодетно семейство, работи на строеж, но няма кой знае какви мечти, а детската му стая гледа към гробищата. Някои от тези неща Милен не си е избирал, паднали са му се. Но най-важните са негов личен избор.

Животът на баба Дина е животът на 100, с 200 лева и неостанали приятели. Животът, който се живее добре, защото не те е страх от смъртта, не искаш много, радваш се на всичко. И знаеш, че всичко отминава, всяко зло отминава.

„Това е разликата в годините! Разликата е огромна, почти колкото век… Новото време наистина идва с новите истини и това дали ни харесват и как ще живеем с тях е въпрос на избор. И мечтите са въпрос на избор… за много години!", коментират Даниела Тренчева и Елена Чопакова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.