Острият тон между учените продължава заради имоти

Имотните спорове между Българската академия на науките (БАН) и Института по метеорология и хидрология продължават. Раздорите започнаха, след като синоптиците излязоха на протести и се отделиха от академията. Сега са под ръководството на Образователното министерство. Днес беше и първата им среща с ресорния министър в качеството му на техен принципал.

"Институтът има възможност за пълноценно функциониране, няма разлика в дейността му между 31 декември и 1 януари", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вълчев: Осигурени са средства за функционирането на НИМХ

"С другите институти на БАН ние сме готови да работим. Няма проблем това да не е така. Надяваме се да нямаме проблеми с ръководството на БАН", каза проф. Пламен Нинов.

Острият тон между учените продължава заради имоти. БАН настоява да задържи сградата с аргумента, че след изтеглянето на НИМХ Академията е създала институт за изследвания на климата, атмосферата и водите. Част от служителите на инситута са останали в новото звено и те трябва да има къде да работят.

Етнографи от БАН събират предмети от социализма за изложби

Според преценката на БАН НИМХ може да работи и без двуетажната сграда.

Междувременно метеоролозите ще започнат работа по нов проект да проверят кой замърсява повече въздуха в София - колите или битовото отопление. Резултатите трябва да са готови след около година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.