Едно от най-посещаваните места в Калофер е родната къща на Христо Ботев

На 6 януари честваме и 171 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев.  В цялата страна се отбелязва тази дата. Едно от най-посещаваните места в Калофер е родната къща на Христо Ботев.

По време на турското робство тя е била опожарена до основи. Възстановена е през 1942-година. Малко предмети на семейството са оцелели – само два.

„Това е запазеният чакрък на баба Иванка. На този чакрък тя е прела финна прежда, а пък на шевната машина, която й е дадена, за да шие на чуждо, за да изкарва прехраната на голямото си семейство, особено след разобляването на нейния съпруг Ботьо Петков, тази шевна машина също се е запазила”, обясни Ася Николова, директор на Националния музей “Христо Ботев“- Калофер.

В ЛЕДЕНИТЕ ВОДИ: Битка за кръста в цялата страна (СНИМКИ+ВИДЕО)

Единствените запазени лични вещи на Христо Ботев вече 171-години след неговото раждане, продължават да вдъхновяват и вълнуват българите.

„Джобният му часовник, писалищните му принадлежности, които включват една мастилничка от синьо стъкло, една поставка за перодръжки във формата на подкова и една попивателна. Но това са предмети светини и всеки ден от нашите посетители наистина с благоговение спира”, обясни още Николова.

Десетки дойдоха днес в Калофер, за да се поклонят пред подвига на великия българин.

Заради празника през целия ден Националният музей“Христо Ботев“ ще бъде отворен за посетители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.