Тази година традиционния обичай в ледените води на Тунджа се наблюдава от представители на ЮНЕСКО

Църквата почита Кръщението на Исус Христос от Йоан във водите на река Йордан. В народната традиция почитаме 6 януари като Йордановден или Богоявление. Вярва се, че водата е пречистена и има голяма сила. След черковната служба, свещеникът хвърля кръста в леден водоем. Мъжете влизат, за да го намерят. Който извади кръста ще е здрав през цялата година, разказва поверието. 

Снимка: Олег Попов, NOVA

Хиляди богоявленски кръстове полетяха към водите на реки, язовири и дори на морето. Във водите на Тунджа и Златица нагазиха и репортерите на NOVA, които ни потопиха в празничната атмосфера.

Богоявление е!

СНИМКИ ОТ ХОРОТО ВИЖТЕ ТУК

В Калофер – градът пазител на традициите и родно място на Христо Ботев, се хванаха на мъжко хоро. По традицията на Богоявление след църковната служба кръстът се хвърля във водоем, а млади мъже се състезават, за да го извадят.

Кръстът беше даден на най-малкия участник в хорото – 8-годишният Кристиян. Тук  спазват 300-годишна традиция да играят хоро в ледените води на Тунджа. Днес хората влязоха във водата при минусови температури и лед с дебелина около 5 см.

Снежно и студено начало на новата седмица

За първи път хорото се проведе при сериозни мерки за сигурност, а представители на ЮНЕСКО наблюдаваха за трета поредна година уникалния обичай, за дадат становище дали може да се включи в списъка на световното нематериалното културно наследство. З

За първи път тази година уникалното мъжко хоро беше изпълнено само от местните жители.

Над 50 души извиха кръшно хоро в ледените води на река Златица в село Зверино. Непосредствено преди хорото отец Антон поведе литийно шествие. Спази традицията и хвърли Богоявленския кръст в реката. Щастливецът, който го извади е Цветослав Цанов,  а в борбата във водата под звуците на народната музика се впуснаха над 60 души.

Празникът на Йордановден е стара традиция в една от перлите на Врачанския Балкан - красивото село Зверино. Дълги години християнската светиня е вадена от водата на мястото, където преди повече от век четата на Христо Ботев преминава река Искър. С помощта на населението от региона борците за свобода продължават оттам пътя си към дебрите на Стара планина.

"Това е един триумф на вярата, на българското, на традициите, а чувството е невероятно", споделиха участниците в надпреварата.

Стотици мъже се осмелиха да скочат в ледените води на реки и езера в цялата страна в опит да извадят Богоявленския кръст.

В София първи до кръста, хвърлен в замръзналото езеро в кв. „Дружба“, отново стигна Вячеслав Борисов. Той е взимал участие в ритуала цели осем пъти, а в три от тях е успявал да улови кръста. „Осем години поред скачам, за да спазвам българската традиция. Успях да извадя кръста с мерак и късмет“, сподели смелчакът след като излезе от ледените води на езерото. Според него за това не се изисква специална подготовкa, а е достатъчно човек да се зареди с вдъхновение от близките си хора.За себе си и своите близки той пожела много щастие и емоции през новата 2019 година.

Тази година в езерото в „Дружба“ за кръста отново скочиха около 50 души. Най-възрастният от тях бе на 77 години, а най-младите – двама младежи на по 18 години. През цялото време за безопасността на всички се грижиха водолази от ПБЗН и екипи от БЧК.

В Благоевград 23-годишният Илиян Томанов спаси Богоявленския кръст, хвърлен във водите на река Бистрица, предаде БГНЕС. Томанов, който е състезател и Европейски шампион по таекуондо, хваща кръста за втора поредна година. В плитките води на реката нагазиха около тридесетина души, а по традиция младежите от "Плаж-махала", облечени в народни носии, играха хоро в реката заедно със спасителя на кръста. „Да бъдем малко по-добри хора и тогава нещата ще се получат“, бе краткото послание, което Илиян Томанов отправи към всички.

31-годишният Стефан Гадьов от Свиленград пък спаси Богоявленския кръст в Пловдив. В родния си град той вече два пъти е вадил кръста, за пръв път тази година се гмурка в Марица в рамките на Пловдив, и пак успя.

16-годишният Борислав Палашев хвана Богоявленския кръст във водите на река Марица в Пазарджик. Той е ученик в Езиковата гимназия в града и се бори за кръста втора поредна година, а при излизането си от водата определи постижението като сбъдната мечта.

Отново младеж, но този път на 18 години, успя да улови кръста във Варна. Александър Матев е ученик в Руското училище в града и тренира водна топка, а в ритуала по спасяването на Богоявленския кръст участва за втори път.

В Стара Загора за кръста успя да се пребори 27-годишният Калоян Лазов, който участва в ритуала за първи път. Общо 24 старозагорци се опитаха да извадят Богоявленския кръст, а най-младият от тях бе само на 13 години.

В Ямбол смелчаците бяха 20, но най-бърз се оказа Стефан Стефанов. Той скача в ледените води на Тунджа за девета поредна година, а цели седем от неговите опити са успешни.

23-годишният Пламен Атанасов спаси Богоявленския кръст в Русе, за който в река Дунав скочиха общо 16 мъже.

В Бургас 39 смелчаци очакваха хвърлянето на кръста в Черно море. Във водите ги очакваха водолази от „Гражданска защита”, за да осигурят безопасността им.

Ритуалът за хвърляне на кръста в морските води датира от 917 година, когато в навечерието на битката при Ахелой е извършен първият водосвет за здраве и успех на Симеоновата армия.

Репортери: Мартин Георгиев, Николай Василковски, Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.