На този ден Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на Йордан

Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Йордановден. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. Празникът е известен като Богоявление, защото след тайнството хората видели християнското триединство на Отец, Син и Дух и започнали да вярват.

До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

Мъжкото хоро в Калофер е напът да влезе в списъка на ЮНЕСКО

По традиция след църковните служби, свещениците хвърлят кръста във вода, а нечетен брой момчета се хвърлят, за да го извадят. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори.

Според народните вярвания, ако болен се измие с вода от мястото, където е бил изваден кръста на Йордановден, това ще му помогне да се излекува. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав. 

На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата) измивала лицето й с вода и я дарявала с китка и златна пара. В Калоферско и днес на празника мъже танцуват танци в ледените води.

Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Имен ден имат: Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Богдан, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божан, Божана, Божидар, Божидара.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.