За първи път полиция ще пази по време на изпълнението на ритуала

Полиция ще пази мъжкото хоро, което се играе на Йордановден във водите на Тунджа в Калофер. Строгите мерки се въвеждат за първи път, откакто се изпълнява ритуалът.

А представители на ЮНЕСКО ще наблюдават уникалния обичай, след което ще дадат становище дали може да се включи в списъка с нематериалното културно наследство.

Ритуалът се прави само в Калофер повече от два века. За първи път тази година уникалното мъжко хоро ще бъде изпълнено само от местните жители. Кметът е наел охранители, които ще пуснат гостите в реката, едва след като изпълнят обичая.

Отбелязваме Зимния Кръстовден

„Тези чужди хора, които не са калоферци, облечени пак в носии да влязат, но селд като премине ритуалът на калоферци. Той трябва да се запази в този стил, в който сме го наследили”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Традицията, която ревностно се пази в града на Ботев, се предава от поколение на поколение. 32-годишният Мирослав, който е военнослужещ не е пропуснал нито един Йордановден, в който да не е в ледените води на Тунджа. Той е трето поколение в рода, което спазва обичая. 

„От дете участвам. За първи път бях на 7-години, когато влязох в реката. Бях малък и по-големите ме носеха на раменете. това е усещането, българското в нас. Чувството за народност”, обясни Мирослав Докторов.

В ледените води на река Тунджа заедно с мъжете утре ще влязат и най-малките калоферци. 10 момчета на възраст до 12 години. Един от тях е и 10-годишният Мартин.

Който и от мъжете да хване кръста го дава на най-малкия на хорото.

В ранния следобед,част от мъжете, които утре ще се хванат на леденото хоро изградиха специален бент, в който ще изпълнят древния обичай.

ГАЙДИ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО: Как в Калофер пазят традициите на коледуването?

В Калофер всички хотели и къщи за гости са пълни. Местата са заети от преди четири месеца. 

„Моята голяма мечта е да превърнем това мъжко хоро в емблемата на България, а защо не и на света”, каза кметът на града по повод възможността мъжкото хоро да влезе в списъка на културните ценности на ЮНЕСКО.

Смята се, че нощта срещу Богоявление, която е известна като Водици, притежава силен магичен заряд и ако си пожелаем нещо, то непременно ще се сбъдне. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.