Пикът на заболеваемостта се очаква до две седмици

Броят на болните от грип в страната се увеличава. Специалистите прогнозират, че бумът на заболелите ще е в края на януари и началото на февруари. Още в петък пред кабинетите на повечето лични лекари в Бургас се виеха дълги опашки от пациенти със симптоми на грип.

„Прогнозата ни за следващата седмица е, че Бургас ще остане в предепидемичен период. Данните за прегледани болни през събота и неделя ще получим в понеделник. Специално за града доказаните случаи на свински грип не са толкова много”, заяви в ефира на „Събуди се” епидемиологът Величка Григорова. Тя допълни, че щамовете на грипа се определят в референтната лаборатория в София.

Настинки и грип: Грижа за здравето през зимните месеци (ВИДЕО)

В Силистра, Смолян, Сливен и Пловдив процентът на болните също е висок. Увеличение на заболелите от грип отчетоха и в Монтана. 

„В момента регистрираните болни пациенти са в рамките на нормалното за сезона. Има леко повишаване, но то не е драстично. Миналата година грипната епидемия беше обявена след 21 януари”, казаха още от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Те допълниха, че по-често боледуват учениците и възрастните хора.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Цеца Алексова, Биляна Борисова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.