От Центъра по заразни и паразитни болести все пак успокояват, че засега грипна епидемия няма

Грипният сезон чука на вратата ни. Официалната статистика на Световната здравна организация показва, че годишно в света се регистрират между 3 и 5 милиона болни с тежка форма на грип. Според статистиката в България през миналата седмица общата заболеваемост от грип е 118 души на 10 000 човека. Регистрирани са малко над 4500 случая на остри респираторни заболявания, което е с близо 500 повече от предходната седмица.

Достатъчно ефективни ли са ваксините и ще ни предпазят ли от грипа?

Най-често от вируса са засегнати децата до 4 години и възрастовата група от 5 до 14 години. Уязвими са и възрастните хора с хронични заболявания. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно между 2 и 5 дни.

Aко грипът протича без усложнения, температурата продължава също толкова, а заболяването - от 5 до 10 дни. От Центъра по заразни и паразитни болести все пак успокояват, че засега грипна епидемия няма.

Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа се очаква през януари

"Шалът, когато е сложен на врата, предпазва от вирусните инфекции заради бариерата му. Когато държи топло, той осигурява по-добро кръвоснадбяване на лигавицата на носа, защото при студ има свиване на кръвосните съдове и тогава няма достатъчно приток на кръв. А когато шалчето държи топлина на носа, има приток на кръв и самата хомеостаза не е нарушена", каза в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" д-р Георги Максимов.

Какво още каза той - гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.