Сряда е неучебен ден за възпитаниците на Професионалната гимназия „Владимир Заимов” в Сопот

Комисия ще опише щетите, които нанесе ураганният вятър на сградата на Професионалната гимназия „Владимир Заимов” в Сопот. Със заповед на кмета на града сряда е обявен за неучебен ден.

"Бурният вятър изкъртил стъклопакетите на двете входни врати, съборил част от хидроизолацията на столовата и пукнал стъкла на физкултурния салон", каза в ефира на „Здравей, България” директорът на училището Катя Адърска.

ЗАРАДИ СИЛНИЯ ВЯТЪР: Евакуация на училище, отнесени покриви и счупени прозорци (ОБЗОР)

Тя разказа, че евакуацията на учениците във вторник е извършена бързо и е преминала без паника. 

Най-наложителен е ремонтът на входните врати на училището. Стъклопакетите се бръснаха от напора на ураганния вятър и сега са залостени с дървени платна и мебели. Най-много средства ще са необходими за покрива на столовата на гимназията. Училището няма пари, за да покрие сама щетите. Затова сега ще иска средства от държавата.

„Смятам, че около 20 хил. лв. ще са достатъчни, за да бъде ремонтиран и покривът. За вратите е много по-малка стойността”, обясни директорът на гимназията.

Общинските власти ще помогнат за възстановяването на сградата, каза кметът на Сопот Деян Дойнов.

Той заяви, че материални щети вследствие на силния вятър има и на други места в града. Паднала част от коледната украса в централната част, имало счупени улични лампи. Получени били и няколко сигнала за отхвърчали от покриви керемиди.

В Карлово местната власт ще трябва изцяло да ремонтира покрива на здравната инспекция. Сградата е общинска.

„За ремонти има отпуснати около 12 хил. лв., които за един покрив от 300 кв.м. са недостатъчни. Нека да мине днешния ден и ще поискаме още средства, за да възстановим изцяло покрива”, каза кметът на Карлово  Емил Кабаиванов.  

Много от собствениците на магазини ще трябва сами да покрият щетите.

И утре ще продължи описването на щетите от ураганния вятър.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.