Най-сериозна беше ситуацията в района на Карлово и Сопот

Евакуация на училище, счупени прозорци и отнесени покриви. Силният вятър нанесе сериозни щети. Десетки населени места останаха без ток. Най-сериозна беше ситуацията в района на Карлово и Сопот. Поривът на вятъра в Карлово достигна 90 км/ч и отнесе покрива на сградата на ХЕИ в града. Рано тази сутрин бяха евакуирани учениците от Професионалната гимназия в Сопот. Един от бързите влакове по линията София- Бургас е останал блокиран за три часа между гарите Калофер и Тъжа заради паднала покривна конструкция върху електрическата мрежа.

Евакуираха ученици в Сопот заради ураганен вятър (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бурният вятър изкъртил стъклопакетите на двете входни врати на Професионалната гимназия в Сопот. Стъкла се сгромолясали. За късмет, не са пострадали учениците, които сутринта са влизали в сградата. След първия час ситуацията станала критична и се наложило децата незабавно да напуснат гимназията.

„Евакуацията се наложи заради много силния напор на вятъра и вече училището остана отворено и създаваше огромно движение на вятъра и в самата сграда. Тъй като има реална опасност за здравето на децата и направихме евакуацията на групи. В проветривата страна на сградите, под защитата на високите дървета, които са в двора ни с участието на учители. За мен беше притеснително, дотолкова, доколкото някои от децата да не предизвика счупване на прозорец”, каза директорът на ПГ "Владимир Заимов"- Сопот Катя Адарска.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ураганният вятър вдигнал във въздуха покрива на столовата на училището. Парчета асфалт и черна хартия се изсипали в двора на гимназията.

Час по-късно вятърът отнесе покрива и на сградата на ХЕИ в Карлово.  10-тонната конструкция от ламарини и дървени греди се разхвърча във всички посоки.

„Бившето ХЕИ е необитаемо, от 7 години не функционират, вътре няма работещи хора. Но поради повреда на покрива на по-стабилната сграда, в момента са преместени, където в момента е Медицински център 1. В момента се подменя покривът на болницата, но с днешния вятър две врати се счупиха”, обясни д-р Христо Пелев, директор на МБАЛ- Карлово.

Силният вятър, който връхлетя Карлово, изпочупи клони, събори огромни метални табели и пътни знаци. Дори огромните пилони на входа на града не устояха на порива на вятъра. Десетки селища в Карловско останаха без ток часове наред. Вече има ток във всички села в Подкарловския Балкан.

ОПАСНО ВРЕМЕ: Кодове за бурен вятър в цялата страна

Най-ветровито днес беше в Сливен. Там бяха измерени пориви от 100 км/ час. Остава ветровито и в следващите часове, и утре. Като предупрежденията за сряда са за районите от Северна и Централна България, с възможни пориви до 80 км/час.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.