Великобритания е изправена пред сериозна политическа криза

Съкрушителна загуба за Тереза Мей и британското правителство. Процесът около Brexit става все по-неясен, а Великобритания е изправена пред сериозна политическа криза, след като парламентът отхвърли сделката за Brexit. 432-ма депутати гласуваха срещу споразумението с Брюксел. За тази вечер е насрочен вот на недоверие на правителството, поискан от опозиция.

Британският парламент произнесе своята присъда. Поражението е историческо, тъй като за последно разлика от 200 гласа е имало при гласуване през 1924-та година.

“Ясно е, че парламентът не подкрепя тази сделка, но вотът от тази вечер не показва какво всъщност се подкрепя. Не става ясно как и дали въобще има намерение да уважи решението на британския народ от референдума”, каза министър-председателят на Великобритани Тереза Мей.

Опозицията реагира веднага и поиска вот не недоверие.

„След две години на провалени преговори Камарата на общините произнесе присъдата за тази сделка за Брекзит и тази присъда е абсолютно убедителна”, каза лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

Въпреки че досега този вариант се отхвърляше от управляващите, все повече гласове настояват за спиране Brexit.

„Вярвам, че сега е моментът да спрем часовника на член 50, за да премахнем риска Обединеното кралство да катастрофира извън Европейския съюз без сделка на 29 март. И второ, трябва да започне подготовка въпросът да бъде върнат към избирателите”, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърждън.

Европейските лидери изразиха съжаление след отхвърлената сделка. Все повече представители смятат, че вариантът за Brexit без споразумение става все по-вероятен.

„Топката сега е в ръцете на британците. Британският премиер обяви, че ще ни информира какво следва. Подготвени сме и за евентуален изход без споразумение и утре ще проведем консултации в германския парламент”, обясни канцлерът на Германия  Ангела Меркел.

„Споразумението за напускане беше отхвърлено и сега трябва да потърсим друг път напред. Европейската комисия съжалява за това, защото вярваме, че това споразумение беше най-добрият възможен вариант”, обясни  заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Засега очакванията са правителството да оцелее при вота тази вечер, но бъдещето става все по-трудно за предсказване.

ЖИВОТ СЛЕД BREXIT: Какво ще се случи, след като Великобритания напусне ЕС?

Професионален поглед към гласуването по Brexit

Мей: Без споразумението за Brexit може да се разпадане Обединеното кралство

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.