Няма добро решение за Brexit, смята Милен Керемедчиев

Очаква се предложението на британския премиер Тереза Мей да бъде отхвърлено, но, независимо какво ще гласува парламентът, няма добро решение. Това каза бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.  

Професионален поглед към гласуването по Brexit

„Парламентът се опитва да измъкне от ръцете на Мей преговорният процес за Brexit, защото явно с последните гласувания на парламента се взе решение, че Brexit без сделка не се приема от депутатите. Това означава, че от тук нататък поне ще трябва да се води някаква сделка", обяни той.

Керемедчиев уточни, че проектът на споразумение на Мей не е крайно решение. "Това е отлагане на проблема до 2020 година. Ако се вземе решение следващите 6 месеца да няма Brexit, това означава, че Великобритания ще участва в следващите избори за Европейски парламент. Това означава, че ще има избрани британски евродепутати, което означава, че след Brexit те ще трябва да напуснат и хаосът ще бъде още по-голям”, обясни експертът.

Мей: Без споразумението за Brexit може да се разпадане Обединеното кралство

"Тереза Мей оцелява заради нейната силна упоритост. Тя се изживява като Маргарет Тачър като начин на поведение и изказ", смята Керемедчиев.

Според него би трябвало да има вот на недоверие, ако парламентът отхвърли сделката.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.