Щедрото дарение дошло в навечерието на празника на храма „Свети Атанасий”

Хиляди левове се сипят тайно в олтара на асеновградска църква.  За мистериозното дарение в града се говори от няколко дни, но никой до момента не може да разбере кой е човекът, оставил пачките с пари и защо точно там, а не в кутията за дарения.

Дарението било направено в навечерието на храмовия празник на църквата „Свети Атанасий”. Първи на парите се натъкнал свещеникът отец Алекскандър, когато отключил олтара. В пачките имало 2 хиляди лева.  Банкнотите били с номинал от 10 лева. Свещеникът веднага извикал работещите в храма жени. Заедно преброили парите и сумата били заприходена в касата на църквата.

Пенсионер дари 50 000 лева за църква

Дарението ще сбъдне голямата мечта на свещеника – да се боядиса цялата фасада на църквата.

Отец Александър се връща в спомените си 20 години назад, когато отново анонимен дарител оставил 42 000 германски марки в строящата се тогава църква „Свети Иван Рилски“ в града.

Асеновградчани твърдят, че в храма „Свети Атанасий” се намира чудотворната икона на светеца. Според легендата по време на робството турският бей Юмер Юглу се излекувал от тежка болест след молитва пред иконата и започнал всяка година да прави курбан. Отец Александър твърди, че иконата на светеца и до днес помага на много болни хора.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.