Делото се гледа при закрити вратa

И петимата задържани за финансиране на тероризъм, остават в ареста, реши Спецсъдът като взе за тях мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съобщава БГНЕС. Делото се гледа при закрити врати. Двама от тях са сирийски гражданин, а останалите са с двойно гражданство – българско и сирийско.  Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и Исения Асенова остават а ареста заради опасност от извършване на престъпление и опасност от укриване.

„В настоящото производство съдът намери, че са налице достатъчно доказателства за изграждане на обосновано подозрение, че всеки един от обвинените лица е автор на инкриминираното деяние, предмет на повдигнатото обвинение. Виждате делото съдържа изключително голям обем от доказателства, разпитани са изключително много свидетели, извършени са много процесуално следствени действия по претърсване и изземване, по разпознаване, обискиране на физически лица. Събран е в резултат на тези извършени действия по разследването и изключително голям обем от веществени доказателства, които според мен подкрепят извода за наличие на обосновано подозрение за авторство и на двете процесни престъпления”, каза съдия Аделина Иванова. 

Определението на Спецсъда може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд /АСНС/.

Снимка: БГНЕС

Ще останат ли в ареста обвинените за финансиране на тероризъм?

Обвиненията на четирима сирийци и българската гражданка са две - първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хауала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.

Мащабна акция у нас: Арестуваха чужденци, превеждали пари на терористи (ВИДЕО)

Атеф Хсара от Сирия. Журналист, постоянно пребиваващ в България. Той беше единственият от обвиняемите, който лаконично коментира обвинението.

„Ако има нещо доказано, тогава ще давам такива изявления. Съжалявам”, каза той.

Иначе в съда се изправиха петима от шестимата обвинени. Издирва се, а следствието срещу него се води задочно.

Обвинен за ръководител няма. Но, както още вчера NOVA съобщи, доказателствата водят към 60-годишния сириец Мустафа.

“Според събраните доказателства, човекът, имал основна функция, е той”, каза наблюдаващият прокурор по делото Евгения Станкова.

По наша информация, в България  Мустафа  се занимава с авточасти. Търгувал и с автомобили, които изпращал в Сирия. Това бил и един от начините, по които се финансирали терористичните организации. Непотвърдено – имал и чейндж бюра. 

Имуществото и банковите сметки на обвиняемите тепърва ще се изяснява от прокуратурата. Предстои да стане ясно и каква е била конкретната роля на всеки в схемата. А в реалния живот, всички работели. Голяма част от тях обаче нямали трудови договори.  Работата по случая продължава.

 А от държавното обвинение не отхвърлят възможността броят на обвиняемите да се увеличи. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.