Задържани са 43-ма души за срок до 24 часа

Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП проведоха мащабна операция в редица градове на страната - София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Акцията е насочена срещу чужденци, съобщиха от държавното обвинение. 

Извършени са обиски на 50 жилища и офиси, 26 автомобила и 50 физически лица. Иззети са документи, 32 000 евро и други вещи. Задържани са 43-ма души за срок до 24 часа.

"Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хауала“ в рамките на международна организирана престъпна група", гласи съобщението на прокуратурата.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че членовете на терористичните групировки, които получавали преводи от България, не пребивавали у нас. Той подчерта, че не става въпрос за терористична заплаха на територията на България. 

20 задържани при спецакция в Бургас и София

„Тази операция е една от първите в Европейския съюз, да не кажа първата”, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Според прокуратурата с финансирането се занимавал основно ръководителят на престъпната група - сирийският гражданин. 

„Това лице е влязло в контакти и е финансирало организации, които се занимават с логистика на международни терористични организации. Не става въпрос за явни терористични действия или терористична заплаха на територията на страната. Системата „хауала” е когато при едно лице „хауалдар” идват хора, които носят определени суми. Те ги дават на това лице и искат да пристигнат на другия край на света. Няма физическо преместване на парите. Те ги оставят при „хауалдар”, а той им дава или код, или определена информация, с която лицето, което ще ги получи в другата държава или континент се легитимира пред друго такова лице „хауалдар”, което изплаща тази дума. За услугата и двата „хауалдара” си удържат определени комисионни", каза Гешев.

Проф. Владимир Чуков обясни, че синоним на престъпната дейност в конкретния случай е пране на пари.  Такива посредници имало почти в целия свят.

„Имат над 50 „финансово-брокерски къщи”  -  само ИДИЛ.  Това са пунктове, в които се инициират незаконни транзакции. Как мислите, че те продават  своя нефт?”, каза проф. Чуков.

Цялата мрежа от посредници годишно генерира небанкови преводи между 100 и 300 милиарда евро.

„За този метод се говори от няколко години. Един от малкото методи, по които може да бъде засечен този инструмент, е моментът, когато двамата дилъри трябва да изравнят паричните средства помежду си”, обясни подполковник доц. Петър Маринов.

Според доклада на Европол за 2018 г. „хауала” вече е значим фактор по отношение на сигурността в Европа.

До събота ще стане ясно на колко от задържаните при спеакцията у нас ще бъде повдигнато обвинение. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.