Вицепрезидентът даде специално интервю за „Здравей, България”

"Дълги години Президентството беше патерица на изпълнителната власт. Така хората отвикнаха да чуват гласа на българския президент. Затова сега се получава впечатлението, че търсим конфронтация, а ние просто имаме мнение по всеки важен въпрос. Имаме много ограничения според Конституцията, но пък никой не може да ни отнеме правото на мнение”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” вицепрезидентът Илияна Йотова.

Радев за F-16: Триумф на лобизма; Дончев: Не работим под натиск

Тя подчерта, че техният екип с държавния глава Румен Радев е първият на „Дондуков” 2 от началото на демокрацията, в който има разбирателство.

Йотова категорично отказа да коментира темата с покупката на нови изтребители за армията ни. Тя каза само, че няма основание да не вярва на преценката на президента.

Не искам да съм един от онези хора, които за едно денонощие станаха експерти по темата. Това не е сериозно. Но у нас много лесно се раздават квалификации. Ако не си съгласен с мнозинството, веднага те упрекват в лобизъм”, заяви Йотова.

Тя коментира и казуса "Войводиново", като заяви, че ромският въпрос няма да се реши „с насилствени мерки и събаряне на къщи”.

Какво чухме от президента Румен Радев в новогодишната му реч?

"Така нищо няма да стане. Няма държава, която да наложи правила и наистина да се заеме с този проблем", каза вицепрезидентът.

Според Йотова следващият български еврокомисар трябва да отговаря за раширяването. Вицепрезидентът изрази мнение, че страната ни заслужава това и трябва да си го поиска.

В края на този месец ще изнесем статистиката за това колко затворници са помилвани от нашия екип. Ако не ме лъже паметта, това са 11 човека, като ¾ от тях са помилвани по чисто хуманни причини и заради здравословни проблеми. Но като цяло затегнахме режима”, каза още вицепрезидентът.

Цветанов за Радев: Не е алтернатива да разделяш нацията и да всяваш омраза

Тя коментира и допусканията, че Радев готви нов политически проект.

За мен въпросът с политическата партия много отдавна е решен. Аз съм кандидатура на БСП, човек с леви убеждения. На мен не ми трябва никаква нова формация. Що се отнася до това дали президентът трябва да прави нова партия, смятам, че през изминалите две години Румен Радев показа, че е държавният глава на Република България”, заяви Йотова.

Цялото интервю гледайте във видеото най-горе.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.