Коментират Румяна Коларова и Михаил Мирчев

„Новогодишното послание на президента започна с една абсолютно неадекватна част, в която той говори за починали, припомня, че част от хората са в недоимък и приключва с една малка спретната реклама на политическия проект на Ахмед Доган, защото призовава всички заедно да обединим усилията си, да не говорим за политика, а в духа на моралния кодекс на строителя на комунизма да забравим своите егоистични цели и да строим светлото бъдеще. Частта с критиките, която е най-силно политизираната е може би най-адекватната от това кратко обръщение”. Това мнение изрази политологът Румяна Коларова  в ефира на „Здравей, България”. 

Тя уточни, че речта се пише от началника на кабинета, но тя се обсъжда и последната дума има президентът. „В речта на Румен Радев скандалът е много съществен, защото виждате едно обединение на политическия проект, който Доган провъзгласи в своето предколедно обръщение и тук във финалната част чухме абсолютно същите идеи”, посочи тя.

Президентът: 2019-а ще бъде такава, каквато си я сътворим

Социологът Михаил Мирчев смята обаче, че в речта няма нищо особено и обидно. „Всички знаят проблемите, с които завърши 2018 г. и за произвола, който беше законово институционализиран, за това, че нито един проблем не беше решен, за корупцията, за която целият свят обявява България за най-корумпирана държава. Какво изненадващо има”, запита той.

Какво каза президентът в новогодишната реч?

Според Мирчев речта не е обвързана с казаното от Ахмед Доган. „Той в своята безпомощност подхвърли тезата за програмен кабинет, за да може той официално да започне да управлява с ГЕРБ, както досега. И сега, за да увеличим важността на Доган, завързваме за него и президента. Терминът „единение” е на президента от 3 месеца. Какъв Ахмед Доган, какви 5 лева”, запита социологът.

От своя страна Коларова репликира, че това е типичен олигархичен етикет, с който се търси унищожаване на междупартийната конкуренция.

„Много ми се иска на мен президентът Радев да нарече нещата с истинските им имена. Извинявайте, да се осъществява България, която е държава член на ЕС, без директни забележки, за институционална ерозия, каквито има в Румъния, Полша, Унгария - ние такъв тип забележки нямаме от нашите европейски партньори”, каза Коларова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.