Италия е извън челните позиции

През годините винаги е имало няколко държави, които са се налагали като водещи в производството или консумацията на кафе. И въпреки че славата на страна на най-хубавото кафе се носи гордо от Италия, скорошни проучвания сочат, че най-много кафе се пие не другаде, а във Финландия, съобщи Vesti.

Между 19 и 23 януари в Италия се проведе фестивал на кафето, италианския сладолед, сладкарството и домашния хляб, на който присъстваха хора от цял свят.  На база на консумацията на кафе на фестивала организаторите правят свое изследване върху навиците на различните етноси в приема на кафе.

Кафето изчезва заради глобалното затопляне

Проучването сочи, че 95% от италианците пият кафе редовно и средно дават по 260 евро на човек годишно за тази кофеинова напитка. Що се отнася до любимото място, където да изпият кафето си, 92% от италианците избират у дома, 72% отбелязват и кафенето като възможен вариант, а 48% споделят, че любимата им обстановка за изпиването на една чаша кафе е по време на обедната почивка.

Недостатъчният сън увеличава риска от сърдечносъдови болести

В Италия се доверяват на традицията и 93% от анкетираните избират еспресото като най-любимия си вид кафе. Американото и дордзото са със скромните 3% и определено не са сред фаворите на жителите на Апенинския полуостров.

Дотук добре, но всъщност Италия не влиза дори в челната тройка по консумация на кафе в Европа. Страната на пицата и пастата заема деветото място. Първенец е Финландия. Там средната годишна консумация на кафе е 12 килограма на глава от населението.

Годишно в Европа се изпиват едва 6 милиарда чаши кафе. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.