Десетки медицински сестри са подали колективна молба за напускане

Една от двете общински болници в Пловдив – „Св. Мина”, е изправена пред опасността да затвори врати. Това може да се случи, ако медицинските сестри там изпълнят намерението си да напуснат колективно. След седмица изтичат предизвестията на повече от 40 медицински сестри. Причината за масовата оставка са ниските заплати.

В момента здравното заведение е препълнено с пациенти, включително и такива с усложнения от грип. Три от отделенията са пред закриване, включително детското, в което в момента на едно легло лежат по две деца.

"В момента получаваме 540 лв. заплата по стария договор. Новото възнаграждение ще бъде 600 лв. Това е взето като решение засега от управителя на лечебното заведение след увеличението на минималната работна заплата. Ние искаме да стане поне 700 лв.", казва акушерката Флора Димитрова.

Мизерия в психиатричното отделение в болницата в Монтана (ВИДЕО)

По думите и работещите в болницата те не искат да им се дават парите даром, а искат да им бъде увеличен лимита, така че да могат сами да заработят тези пари.

Лекарите допускат, че болницата умишлено се води към фалит. По думите на управителя Генади Странджев парите, които се отпускат са крайно недостатъчни, а болницата е с 960 000 лева просрочени задължения. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК