Министърът определи проблема като „една от най-трудните задачи” в образователната система

Наказателна отговорност трябва да носят родителите, които имат деца с ранни бракове, заяви пред журналисти в Пещера министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Той определи проблема като „една от най-трудните задачи” в образователната система. По думите му в момента има състав на Наказателния кодекс, в който се посочва, че ако едно лице склони непълнолетно към брак, подлежи на наказателна отговорност, но родителите не са обект на санкции.

Край на влизането в училище "по втория начин"

„Във всички случаи родителят носи отговорност за бъдещето на детето. Правото на образование на детето е задължение на родителя. Факт е, че ранните бракове стават със съгласието, ако не и под давление на родителите. Моето лично мнение е, че тази наказателна отговорност трябва да се носи от тях”. Коментира още министърът.

Според  Вълчев проблемът е и социален, а в основата му са културни характеристики. Той отбеляза, че прокуратурата е активизирала усилия в тази посока през последната година, но въпреки това успехът е частичен. Според него за решаване на проблема с ранните бракове правото на образование трябва да бъде поставено на по-високо ниво в йерархията от права. 

Вълчев: Важно e да продължим с положителното стратегическо развитие на висшите училища

Министър Вълчев бе на работно посещение в Пещера, където се разговаря с директори на училища и детски градини, учители, представители на синдикални организации и на местната администрация. Вълчев уточни, че това е 55-ата община в страната, където е провел подобни срещи, за да се запознае на място с процесите в образователната система и проблемите й. Утре той ще посети Панагюрище.