Предложението е на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев

Всяка кутия цигари с данък "здраве". Предложението е на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев. Пред "Дарик" Дечев пресмята, че у нас дневно се пушат 3 000 000 кутии цигари. Предложението му е за данък 50 ст. на кутия. Така по думите му няма да има нужда от увеличаване на здравните вноски на българина. Дечев пресметнал, че ако предложението влезе в сила годишно в хазната ще влизат  500 000 000 лева. Пари, които могат да се харчат за здраве и превенция на вредния навик.

Всъщност приходи от продажбата на акцизни стоки трябва да влизат и сега в бюджета на Министерство на здравеопазването. В закона е разписан процент от прихода. Пари, които би следвало по закон да отиват в борбата със зависимостите на българина.

Иван изпушва последната си цигара преди 7 години.

„Не исках да бъда роб, не исках да бъда зависим. Ужасът, че някоя сутрин ще се събудя и няма да има цигара, която да запаля беше много голям”, споделя Иван Христов, бивш пушач.

За последните 7 години хората, отказали цигарите като Иван, са 1 % от пушачите.

Общият им дял от населението е 38 процента. 

Много българи страдат от белодробни заболявания, без дори да подозират

„Въпреки че сме на челните места в Европа ние все пак на национално ниво имаме задържане на този процес”, каза проф. Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център по обществено здраве.

От Центъра за обществено здраве са изработили стратегия и с колегите си по места водят  кампании с за вредата от пушенето.

„Тютнопушеното като рисков фактор е причина за сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните заболявания”, уточни проф. Пламен Димитров. 

„Някъде към 80 процента от раково болните, особено на белия дроб, са пушачи”, съобщи д-р Гергана Гешанова от "България без дим".

А лечението на рак е скъпоструващо. Така при пари за превенция, ще намалеят заболелите и ще се спестят пари, смятат експертите. В Закона е разписано, че 1 процент от приходите от акцизни стоки - алкохол и цигари, трябва да отиват в програми за превенция и  лечение на зависимостите.

От министерство на финансите и здравното ведомство отказаха коментар. Управителят на здравната каса предложи данък "Здраве" от всяка кутия цигари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.