Кампанията "Живот без тютюнев дим" се бори с проблема от 17 години

500 000 българи страдат от хронично обструктивно белодробна болест - най-големият бич за белите дробове. Едва 75 000 от тях обаче се лекуват. Голяма част от останалите не знаят, че са болни. Кампанията "Живот без тютюнев дим" се бори с проблема от 17 години. Тази година от безплатните прегледи се възползваха близо 450 души, като при една трета от тях бяха открити белодробни заболявания.

Български лекари ще се обучават във Виена за белодробни трансплантации

Димитър Стефанов е един от прегледаните за четирите месеца на безплатната кампания. Разбрал за нея случайно.

"Аз съм пушач от дълги години. Пушил съм по 3-4 кутии на ден. Не съм се преглеждал редовно, защото просто не съм намирал възможност", споделя Димитър.

Липсата на възможност разболяла дробовете му. Затова, с помощта на д-р Ангелова, на 16 декември Димитър запалил последната си цигара.

Далеч не всичките й пациенти обаче се оказали с късмета на Димитър.

За белодробните трансплантации: Именит лекар се среща с премиера

"Установихме на първо място много пациенти с хронично обструктивно белодробна болест - 138 човека. Ако не я лекуваш, функцията на белия дроб се снижава ежегодно, в резултат на което се налага да използват кислородни концентратори, за да могат да държат дори лъжицата в ръката си", заяви пулмологът д-р София Ангелова в ефира на "Събуди се".

Трима били диагностицирани с атипични пневмонии, а четирима - с рак на белите дробове.

Тютюневият дим обаче, уврежда сериозно белите дробове и на пасивните пушачи.

"Един активен пушач с 20 цигари дневно за 1 година отделя 100 грама смола. Това доказва науката. Но тази смола остава в пода, стените, всички вещи, които се намират в къщата. И с годините тя се десорбира. Следователно човекът, който не пуши, особено децата, поемат токсичните вещества", обясни д-р Ангелова.

Почина 17-годишно момче, чакало за белодробна трансплантации

За да дишаме със здрави дробове, специалистите препоръчват спирометричното изследване веднъж годишно. А при активните и пасивните пушачи е не препоръчително, а абсолютно задължително.

Тежкоболни продължават да чакат за белодробни трансплантации

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.