Освен това петима пациенти годишно ще бъдат пращани за животоспасяващото лечение във Виена

Светлина в тунела за хората, които се нуждаят от белодробна трансплантация. Петима пациенти годишно ще бъдат пращани за животоспасяващото лечение във Виена. Вече е договорено и лекари от България да се обучават във Виена, за да могат да се правят белодробни трансплантации и у нас. Обещанието е на здравния министър Кирил Ананиев, след преговори с професор Валтер Клепетко - светило в областта на белодробните трансплантации. Решението се чакаше дълго от тежкоболни пациенти, някои от които починаха в чакане на операция. Вече втора година чужди клиники отказват да приемат пациенти от България.

„Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи ще получават у нас животоспасяващото лечение“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ).

Тримата обсъдиха възможностите, които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант“. Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.

Очаква се до 2021г. у нас да започнат да се правят белодробни трансплантации.

"В този преходен период, когато ще се обучават нашите специалисти, проф. Клепетко пое ангажимент всяка година на петима български пациенти, които имат нужда от белодробна трансплантация, тя да им бъде извършена в клиниката на Виенската болница", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев .

За белодробните трансплантации: Именит лекар се среща с премиера

Премиерът Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България. Те се обединиха около мнението, че тя трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

Снимки от срещата вижте ТУК.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.