В България подобни операции не се правят

Тежкоболни пациенти продължават да чакат за белодробни трансплантации. Още в началото на октомври от Министерството на здравеопазването се ангажираха спешно да осигурят лечение. Два месеца по-късно проблемът остава нерешен. Междувременно, страната ни изпрати на виенска клиника бял дроб от починала българка, който беше успешно трансплантиран на пациент там. Няколко тежкоболни пациенти, които чакат за бял дроб, починаха у нас само от началото на годината. В България подобни операции не се правят. А въпреки обещанията на здравните власти, дадени още преди месеци до момента липсва клиника, която да поеме пациентите. Вече почти 10 месеца 27-годишната Илияна чака за шанс един ден отново да диша нормално. Преди месец Илияна е изпратена в София за оценка на състоянието. Лекарите казват, че е годна за трансплантация. От Агенцията по трансплантация обясняват, че нямало как органът да се използва у нас, докато липсва официално споразумение с Евротрансплант. Днес за пореден път Илияна опитала да получи информация от представителка на агенцията.

Жена получи шанс за живот след чернодробна трансплантация във ВМА

От Здравното министерство обясниха, че след серия от преговори с различни клиники, отново се опитват да възстановят споразумението с Виена. Болните се изпращаха там до 2017 г., но по неясни причини договорът не беше подновен.

„Работата върви много бавно. Много от клиниките в Европа и Евротрансплант искат от нас национална програма преди да започнат работа с нас”, заяви Георги Костов от Асоциация "Пулмонална хипертония".

Програмата по трансплантология все още се изработва. От министерството обясняват, че тепърва ще се обучават лекари и ще се пресяват български болници, които след време да поемат трансплантациите. Преди два месеца от здравното ведомство бяха категорични, че болниците вече са ясни – „Света Екатерина” и „Лозенец”. По-късно обаче стана ясно, че болница „Лозенец” ще става многопрофилна детска, а пък Агенцията по трансплантация ще се преструктурира. Междувременно състоянието на  Илияна се влошава с всеки изминал ден.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.