15 години затвор или доживотен без право на замяна грозят убийците, отнели живот при домашно насилие

Парламентът гласува окончателно промените в Наказателния кодекс, въвеждащи всеобхватна правна защита срещу всички форми на домашно насилие, предаде БГНЕС. Вносител на проекта е председателят на парламента Цвета Караянчева. 

Депутатите разглеждат промените за домашното насилие

Съгласно новите текстове затвор до 15 години или доживотен без право на замяна чакат  извършилите убийство в условията на домашно насилие. 

За упражняване на принуда, която е съпроводена с домашно насилие, човек може да прекара в затвора до 6 години. До пет година зад решетките пък е предвидената присъда за хора, които следят бившите или настоящите си партньори. Със затвор от 1 до 8 години пък ще се наказват насилствените бракове. 

По- високи глоби, до 10 хиляди лева, ще плащат родителите, които след развод отказват срещи на бившите си партньори с децата. 

Броят на малтретираните и убити жени у нас обобщен в платформа

Новите текстове предвиждат и по-високи глоби за родители, които след развод отказват на другия родител да вижда детето, въпреки че за това има съдебно решение.

„Това е изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие. Радвам се, че благодарение на работата на Правна комисия и на всички, които участваха в работната група – всички колеги от всички парламентарни групи, успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока. След като постигнахме такова единодушие по един важен закон, пред нас има възможност отново да работим единно в името на българските граждани“, заяви Цвета Караянчева след окончателното приемане на текстовете.

Правителството прие Национална програма за защита от домашно насилие

„Психическото насилие стана елемент във всички престъпления, които имат физически или сексуален характер спрямо партньор в брака или съвместното съжителство. Психическото насилие стана съществен компонент от понятието за домашно насилие, а ред престъпления – убийство, принуда, заплаха, лишаване от свобода в рамките на семейството или фактическото съжителство, станаха квалифицирани състави, които се преследват с по-тежки наказания“, обясни от своя страна председателят на Правната комисия Данаил Кирилов.

Според официалните данни всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има много форми, сред които сексуално насилие, изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителен аборт и др.

Тези констатации се подкрепят и от съдебната практика. Данните от седем окръжни съдилища за периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени и едва 2% - само от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са дело на настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от убийствата са извършени от непознат. Тревожната статистика показва, че две трети от жертвите са убити в дома си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.