София, Пловдив, Бургас са рекордьори в тази черна статистика

Все по-тревожна става статистиката, свързана с насилието над жени от близките, приятелите в домовете им. Една карта на Българския хелзинкски комитет показва географски как изглеждат даните от гледна точка на издадени присъди за убийства, опит за убийства. София, Пловдив, Бургас са рекордьори в тази черна статистика.

Правната комисия в НС гледа поправките за домашното насилие

 

Снимка: Български хелзинкски комитет

"Имах втори брак с бившия ми съпруг, който много бързо прерасна от любов в тормоз. Насилникът ограничава жертвата в контактите ѝ, а при неподчинение се стигна и до физически тормоз. В България институциите не са подготвени да разпознават домашното насилие", каза в ефира на "Здравей, България" Клавдия Дали, жертва на домашно насилие.

Какъв е механизмът за предотвратяване на институционален тормоз?

Убийството на млада жена в София - вероятно от ревност (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Всеки гражданин има право да подаде жалба и да защитят правата си, когато считат, че са нарушени, но има такива хора, които чрез правото си нанасят психически тормоз чрез институциите", добави Дали.

"Голямата причина да се обърне внимание върху статистиката, свързана с умишлените убийства над жени, е че това е единствена видима статистика, с която можем да диференцираме насилието над жени. Българската система не познава добре насилието над жертвите на насилие", заяви програмният директор на Българския хелзински комитет Надежда Цекулова.

А за това какви корекции могат да бъдат направени в законодателството, можете да видите в прикаченото видео.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.