Щетите са за приблизително 5000 лв.

Посегателство в резерват "Сребърна". Откраднати са шест охранителни камери и две записващи устройства. Щетите са за приблизително 5000 лв.

"Цялата система за видеонаблюдение с многоцелева функция, някои от целите са наблюдение на биологичното разнообразие на птиците. Тези, които са откраднати, са с цел наблюдение на техническата инфрастуктура и охранителна цел", каза експертът от РИОСВ - Русе Момчил Петров в ефира на "Здравей, България".

Кражба на камери е имало през 2017 година, а през 2018 г. е била запалена и лодката за оглед на езерото. Еколозите предполагат, че кражбата е дело на бракониери, които ловуват в забранения район. 

Бракониери пребиха с дървен кол горски от Гоце Делчев (ВИДЕО)

"Дни преди да бъдат откраднати камерите, получихме две от съдебните решения, с които се потвърждават глобите, наложени на двама от ловците", заяви Момчил Петров.

Петров добави, че това е единствената гнездова колония на къдроглавия пеликан, които са приблизително 70 двойки. На пеликаните не е посегнато, но други птици са ставали обект на бракониерски посегателства.

Осъдиха бракониер да гледа „Бамби” в затвора (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Камерите и записващите устройства са откраднати. Не съм учил криминалистика, но твърде голямо съвпадение е, че няколко дни, след като са поставени съдебните решения, точно тези камери, послужили за регистриране на нарушенията, изчезват", заяви експертът от РИОСВ - Русе.

Най-вероятно причината да бъдат откраднати камерите са бракониерски набези в района на резервата.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.