Заболяването стигна епидемични стойности в съседни страни

След вълната от морбили в Европа, вече са потвърдени два случая и у нас. Единият е при 3-годишно дете, а другият – при 37-годишна жена. Заболяването стигна епидемични стойности в съседни страни и дори взе жертви.

След последния епидемичен взрив в Пловдив преди около 2 години – заболеваемостта от морбили у нас остава сравнителни ниска. Въпреки това, последните регистрирани случаи у нас показват, че заразата е еднакво опасна както за децата, така и за неимунизираните възрастни. В същото време броят на заболелите в съседните страни продължава да расте. В Македония само за няколко седмици починаха три деца.

Състоянието на двамата пациенти с морбили у нас е стабилно, отчитат лекарите.

СЗО: 60 000 ще са заболелите от морбили до края на 2018 г.

"За тях няма никаква опасност. В огромната част от случаите протича леко. При епидемията от морбили, която при нас беше 2009-2010 година, имахме над 24 хиляди болни и 24 деца починаха", каза доц. Атанас Мангъров от Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

"Няма значение каква е възрастта на човека. Ако той не е имунен и се срещне с вируса – вероятността да се разболее е 95%", заяви доц. Лили Маринова от "Имунопрофилактика и контрол на инфекциите", РЗИ - София-град.

"Съществува възможност за усложнения – както белодробни, така и от страна на нервната система. Продължава да има хора, които не са имунизирани. Всъщност, тези хора са тези, които в момента са изложени на опасност", каза д-р Мангъров.

БУМ НА МОРБИЛИ В ЕВРОПА: Има ли опасност от епидемия у нас?

И 3-годишното дете, и 37-годишната жена не са били ваксинирани срещу морбили. Решение, което съзнателно взела за децата си и Ема Черногорска. 

"Аз съм много скептична по отношение на тази ваксина, защото ние предпазваме децата в ранна възраст и след това като възрастни. Когато се достига полова зрялост, точно когато тези заболявания са много опасни, всъщност, ние отново сме изложени на риск, тъй като действието на ваксината преминава. Траен имунитет се получава, само когато човек преболедува", заяви Черногорска, председател на сдружение "За децата ни".

"Когато са получени две дози – у нас те се правят на 13-месечна възраст и на 12 години – се получава доживотен имунитет", каза доц. Атанас Мангъров.

ЕК предлага задължителна ваксина срещу морбили за всеки европеец

"Не съм видял някой, който да е ваксиниран да се разболее, освен ако не е бил ваксиниран виртуално", каза доц. Мангъров.

Докато споровете между лекари и родители продължават, общото ниво на имунизациите в европа прогресивно спада.

"Това е тревожно, тъй като високият колективен имунитет е единствената ефективна мярка да не се появява заболяването, но от година на година имунизираните хора в България намаляват", заяви доц. Лили Маринова.

И въпреки че за миналата година у нас е имало едва няколко пациента с морбили, взривовете в съседните страни рано или късно ще ни се отразят, прогнозират епидемиолозите. И съветват децата до 13-месечна възраст и неимунизираните да не пътуват в съседните страни, където върлува заразата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.