Причината е високият ръст на заболели през последната година

Задължителна ваксина срещу морбили за всеки европеец. Предложението е на еврокомисията.

Причината е високият ръст на заболели през последната година. Случаите вече са близо 15 000.

Данните показват, че близо 90% от заболелите не са били имунизирани. Засега в страната ни няма морбили, успокоиха здравните власти, но лесно могат да бъдат внесени от нашите съседки - Румъния, Сърбия и Гърция, където в момента има бум на болестта. Притеснението на лекарите у нас е най-вече за малките деца, тъй като ваксината срещу морбили е задължителна, но след навършване на една годинка.

Заплашени ли сме от морбили?

Преди точно 4-ри дни Валерия отпразнува първия си рожден ден.

„На една годинка и един месец трябва да се постави тази ваксина”, обяснява майка ѝ Светлана Борисова.

Въпреки че Валерия все още няма защита, майката й не ограничава срещите й с хора, прибиращи се от чужбина.

„Ние имахме контакт с нашия по-голям батко - той живее в Холандия, но не се притеснявам”, заявява майката.

Именно така обаче болестта най-лесно може да създаде огнище и у нас, смятат експертите.

„Кака се връща от Белгия, където работи и на първия ден след пристигането си вижда всички племеничета, братовчедчета и прочие. Има и друг проблем - доста млади двойки отиват да работят за лятото, децата тук се гледат от бабите и дядовците, които не винаги следят имунизационния календар”, обяснява проф. Тодор Кантарджиев.

Последните два случая у нас са от миналата година - на 17-годишно момиче, върнало се от Гърция, и на майка с дете, пътували до Италия. Над 90% от населението обаче има защита, успокояват здравните инспектори.

„Работим в тази посока - да открием и тези, които поради някакъв инцидент или причина не са имунизирани. Разбира се, винаги остава малък процент неимунизирани деца, поради различни причини”, обясни Ирина Гайтаневска, РЗИ-София.

Всяка година в столицата това са около 150 деца. Лекарите настояват за по-строг контрол от държавата, тъй като много майки отказват ваксината по собствено усмотение.

46 души са починали от морбили в Румъния

„Липса на ефективен контрол - просто липса на хора, липса на ресурс, който да отиде и да каже: "Г-жо, вие не сте си имунизирали детето, дължите санкция в размер на  еди колко си лева. Колкото по-голяма е една санкция, толкова по-ефективна е”, заявява д-р Николай Колев.  

От Брюксел обмислят въвеждане на редовни проверки в училищата и на работните места за откриване и глобяване на неимунизираните. Както и създаване на хранилище със запаси от ваксината с цел да се предотврати недостигът ѝ в бъдеще.

По план на ЕК до 2020-та година 95 на сто от хората трябва да бъдат ваксинирани срещу морбили.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.