Средният годишен разход на човек за здраве е 280 лева, сочат данните

Българите харчат все повече за здравеопазване, алкохол и цигари. Според данните от Годишния доклад за състоянието на здравето през 2017 г. средният годишен разход на човек за здраве е 280 лева,  а за алкохолни напитки и тютюневи изделия е 219 лева.  За 19 години похарченото от българските домакинства за лекарства и медицински услуги е нараснало двойно.

Колкото до употребата на алкохол- ситуацията е тревожна при подрастващите. Над 60% от децата между 10 и 19 години са опитвали алкохол.  Средната възраст на първата консумация е 13 години.

При възрастните данните показват,  че за период от 16 години - между 2001 и 2017г., консумацията на алкохол се е увеличила с близо 11 литра на човек.

Българите пият все повече, сочи статистиката. Последните обобщени от здравните власти данни са за 2017-та. Средно едно лице от домакинство е изпило за година 22 литра бира, около 4 литра вино, близо 2 литра ракия и под литър други спиртни напитки.

В Европейския съюз пушачите намаляват, но не и в България. Според доклада дори се пушат повече цигари спрямо предходни години, въпреки увеличението на цените и забраната за пушене на закрито.

Всяка кутия цигари с данък "здраве"?

Искат или не обаче, българите трябва да доплащат за здраве от джоба си, най-вече за лекарства и то повече отколкото средния европеец.

„Сега честата смяна на министри и правителства води до това да има дисбаланс в системата и да няма последователност в здравната политика”, обясни Аркади Шарков - здравен икономист, Експертен клуб за икономика и политика.

И още от цифрите на здравето -  през 2017 г. година има над 240 нови регистрирани случая на хора с ХИВ инфекция. Това е най-големият годишен брой до сега.

„Близо 90% от новорегистрираните са мъже и 10% жени. Данните показват, че 53% от новорегистрираните са мъже, които имат сексуални контакти с други мъже”, каза Тонка Върлева от Министерството на здравеопазването.

Изследването за ХИВ е безплатно.

Не на последно място  по важност е показател, който също е свързан със здравето ни, а именно, че значителна част от населението в активна възраст не спортува в свободното време - 78%.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.