Основните причини са безработни, необразовани или болни родители

Всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване. Това са над 41% от децата или около 550 хиляди българчета. Данните са на Националния статистически институт. А сред основните причини са: безработни, необразовани или болни родители.

Всеки пети в Германия живее на ръба на бедността

Статистиката сочи, че рискът от бедност е най-висок при домакинства с три и повече деца (65%), възрастни едночленни домакинства (55%) и самотни родители (35,7%).

„Бедността влияе различно на децата. Част от тях биват изоставени, постъпват в специализирани институции. Малко под 1000 деца в този момент са без родителска грижа. Няма ефективна социална политика поне в последните четири правителства, за да има една проактивна политика”, заяви изпълнителният директор на Фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова.

В отговор от социалното министерство изпратиха писмена позиция, в която казват, че като част от мерките срещу бедността, за тази година са предвидени почти 560 милиона лева за изплащане на всички видове семейни помощи за деца. Сумата е повече от половината от целия бюджет на министерството. Заделени са и над 500 хиляди лева за субсидиране на заетостта на безработни майки и самотни родители с деца до 5-годишна възраст. От министерството уверяват, че усилията им продължават, а неправителственият сектор настоява размерът на помощите да бъде съобразен с нуждите на семействата. До 2020 г. държавата си е поставила за цел да намали броя на бедните българи у нас с 260 000. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.