Отбелязахме 146-годишнината от смъртта му

Годишнината от гибелта на Васил Левски беше отбелязана с възпоменателен митинг и Света литургия в църквата в Карлово, където той е бил провъзгласен за Дякон.

Стефан Караиванов е един от живите наследници на Апостола. Да бъде в родната къща на Левски точно днес за него не е просто отдаване на почит, а мисия – да напомни за заветите на своя пра-пра дядо.

„България губи своя най- велик син на тази дата. Тази дата създава своя герой-мъченик. Тази дата създава, както говорихме преди малко светеца Левски”, обяснява наследникът на Апостола.

Стефан вярва, че дори и църквата да не канонизира Левски за светец, той отдавна се е превърнал в икона за българския народ.

„Църквата казва, че е извършил убийство и поради това няма право да го канонизира. Неслучайно го рисуват с ореол по картини, по рисунки. Той е светец за цялата нация. Той си е Апостол”, добави Караиванов.

В храма, в който Левски е бил ръкоположен за Дякон, свещениците чрез молитва възпяха делото му.

България се прекланя пред Апостола (СНИМКИ)

„Васил Левски - иродякон Игнатий е герой. Така че ние се прекланяме пред неговия героизъм, пред неговата себежертва, вдъхновяваме се от подвига на неговото родолюбие”, заяви архимандрит Арсений, викарий на Пловдивската митрополия

На площада в Карлово, 17-годишната ученичка Едже Рамаданова трогна с есето си за Левски стотиците, дошли да се поклонят пред делото на Апостола.

Румен Радев: Левски надживя всички превратности на новата ни история

А всеки, който днес посети родната къща на Апостола, получи безценно копие от снимката, по която турските заптиета са издирвали Левски, за да го заловят.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.