"Още ли народната работа стои над всичко или вече просто ѝ казваме политика", запита президентът

"Преди 146 години тук, на това място, бе обесен Васил Левски. От тогава близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола, за да му кажем какво става с неговата и нашата България". С тези думи президентът Румен Радев започна словото си по време на церемонията поклонение, с която отбелязваме 146 години от гибелта на Апостола на свободата, съобщава БГНЕС.

"Още ли народната работа стои над всичко или вече просто ѝ казваме политика", запита президентът пред паметника на Левски в центъра на София.

"От Дякона не ни останаха много написани думи, но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време. В републиката, пише той, всеки му ще се държи сметка за делата. Така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората избират свободно своите управници", продължи президентът.

"Левски надживя всички превратности на новата ни история", заяви държавният глава. "Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква, но вярата в родината и волята за истина и право са по-силни от всяко униние. С тях един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор. Въпрос на борба. В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия", каза президентът Румен Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.