За 2018 г. има 26 преписки и 36 досъдебни прозиводства

Между 200 и 500 милиона лева годишно са загубите за хазната само от фалшивите ТЕЛК-ове, стана ясно след изслушване на вътрешния министър в парламента. Според данните на МВР около 10% от населението в България е с ТЕЛК, като рекордьори са в Силистра.

Пред депутатите Младен Маринов обясни, че се работи по редица сигнали. В част от тях са замесени посредници дори общопрактикуващи лекари, които издавали документи с невярно съдържание. Подкупите варирали между 200 и 2500 лева.

Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ТЕЛК-ове”, каза Младен Маринов. По думите на министъра има „фрапиращи случаи, които показват в какъв проблем се е превърнала злоупотребата с ТЕЛК”. 

 

Пуснаха от ареста всички заподозрени в аферата с ТЕЛК-ове във Варна

10-те области с най-голям процент на лица, ползващи пенсия са: Силистра – 28,61%, Враца – 19,29%, Габрово – 19,02 %, Разград – 18,31%, Моната – 17,54%, Перник – 16,97, Плевен – 15,96% Кюстендил – 14,89%, София област – 14,75% и Ловеч – 14,52%“, каза Маринов. И допълни, че от началото на 2019 г. са образувани 29 досъдебни произодства и 41 преписки.

"БСП отсъстват от важното за обществото изслушване за фалшивите ТЕЛК-ове, но участват и могат да генерират достатъчно фалшиви новини във всяка секторна политика", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната в пленарната зала по време на изслушването на вътрешния министър. И допълни: „Искам да благодаря за днешната изключително актуална тема. Имахме възможност в парламента да изслушаме ръководството на МВР за предприетите действия и изпълнение на целите от управленската програма за ограничаване злоупотребите с ТЕЛК-ове. Нека да кажем, че тази система на ТЕЛК има 700 хил. български граждани. Това като процентно съотношение е някъде около 10, а вече то нараства, когато говорим за трудоспособна възраст. Това означава, че като съпоставка към 1989 г. процентно хората, които са били с ТЕЛК, са били някъде от порядъка на не повече от 2 % и 2,5%, което е средното за страните от ЕС". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.