Инициативата е на омбудсмана Мая Манолова

Проектозакон иска да ограничи свръхправомощията на банките, монополните дружества, колекторите и бързите кредити. Инициативата е на омбудсмана Мая Манолова. Става дума за така наречените "неравноправни клаузи" в договорите - клаузи в ущърб на потребителите. Засега съдиите основно подписват заповедите за изпълнение срещу длъжниците. Ако предложенията станат факт, магистратите ще могат да преценят дали исканото е във вреда на потребителя и да го отхвърлят.

Друго предложение на Мая Манолова е хората да могат да спират принудителните изпълнения на банките, като подадат възражение. Сега кредитните институции могат да продължат с изземането на имущество, макар и потребителите да са възразили, че е неоснователно. А докато спорът се реши, имуществото вече е продадено.

ЗА ХОРАТА И БАНКИТЕ: Омбудсманът с мерки в защита на длъжниците

Във всекидневието на много българи парите често не стигат. И все пак да вземеш кредит не винаги е опция.

На езика на юристите, някои от проблемите с кредитите се наричат "неравноправни клаузи в договорите". Например, при практиката "лихва върху лихвата" потребителят е санкциониран два пъти заради това, че се е забавил с изплащането.

"В този случай съдът вече ще има правомощия да гледа договора и общите условия и от анализа им и  да заяви своето становище”, каза Константин Кунчев, съдия в Софийския районен съд.

Макар и човек да е закъснял с малко за връщането на кредита си, му се начислява твърде голяма такса.

„В тези клаузи, които се основават на тази вероятно неравноправност, съдът ще отказва да издаде заповед за изпълнение”, допълни Кунчев.

На езика на омбудсмана подобни случаи са предварително извиване на  по-слабите потребители. Сред предложенията й е възраженията на длъжниците да спират принудителните изпълнения на банките

Имотната мафия взе апартамент от дете, наследило имущество за милиони

„Длъжникът в момента може да възрази. Това обаче не спира принудителното изпълнение, докато той води исков процес с банката, който продължава 3, 4, 5 години. В същото време срещу неговото имущество се изпълнява принудително изпълнение и в един хубав ден то е разпродадено, независимо от факта, че длъжникът не дължи, има неравноправни клаузи или други хипотези”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Още в сряда предложенията ще бъдат представени на депутатите в правната комисия. С промените се бърза, защото от края на януари има наказателна процедура срещу България заради несъответствие с правото на Европейския Съюз.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.